Antisemitisme een onuitroeibaar kwaad?

Door: Jeroen Bol

Wie iets heeft met dit onderwerp en het nieuws volgt, kan het niet ontgaan zijn dat het antisemitisme wereldwijd weer aan het toenemen is. In de periode kort na de Holocaust, grofweg tot eind jaren zestig van de vorige eeuw, hadden veel Joden de hoop en verwachting dat antisemitisme geen kans meer zou krijgen. De gruwelen van de vernietigingskampen, de moord op ruim zes miljoen Joden, het zou de wereld eindelijk definitief genezen hebben van het eeuwenoude gif dat antisemitisme heet. De mensheid zou haar les geleerd hebben. Helaas is dat een illusie gebleken. Antisemitisme is terug, vaak in de vermomming van antizionisme, van irrationele afkeer van de staat Israël. Met ieder nieuw militair conflict dat Israël. heeft met Hamas in Gaza of met Hezbollah in Libanon, neemt de haat tegen Joden wereldwijd steeds grotere proporties aan. Een Franse Jood wordt overhoop gestoken in een Parijse metro omdat Israël. een militair conflict heeft met Hamas in Gaza. Dit is slechts een voorbeeld. Met dit soort agressie hebben Joden wereldwijd steeds vaker te maken. Stel u voor dat Chinezen zo maar ergens buiten China overhoop worden gestoken omdat China Tibet bezet houdt en de Tibetanen onderdrukt. Dat gebeurt dus niet. Maar een Jood in willekeurig welk land loopt serieus risico aangevallen te worden louter en alleen omdat Israël. een conflict met Palestijnen heeft. Hoe bizar, dat dat door bepaalde individuen iedere Jood ter wereld aangerekend wordt. Dat heet antisemitisme. En het neemt steeds ernstiger vormen aan.

Het gevolg is dat veel Europese Joden het wel uit hun hoofd laten om herkenbaar als Jood over straat te gaan. Vijfentwintig jaar geleden gebeurde er niets als een Jood met keppeltje door Amsterdam liep. Nu kan dat zo maar verkeerd aflopen. Zo ver zijn we al. Dit alles blijft niet zonder gevolgen. Zo zijn vorig jaar een record aantal Franse Joden naar Israël. vertrokken. Zij vertrouwen het niet meer in Europa. De verwachting is dat die trend zich door zal zetten.

Centrum Informatie en Documentatie Israël

Op de website van het CIDI, centrum informatie en documentatie Israël, www.cidi.nl lees ik het volgende:

De antisemitische incidenten in Frankrijk waren in 2015 ongekend agressief van aard. Zo werden er begin januari 29 mensen gegijzeld door een aan IS gelinkte terrorist in een koshere supermarkt in Porte de Vincennes. Hij executeerde 4 van de gijzelaars. In diezelfde maand waren er in totaal 207 incidenten. In oktober en november waren er in Marseille twee aanvallen tegen Joden met messen.
2015 is het jaar waarin de meeste mensen zijn vermoord sinds SPCJ deze statistieken bijhoudt, (dat waren er 4), of vermoord hadden kunnen worden (31). In 2012 werden 4 mensen vermoord, onder wie 3 kinderen, bij een aanslag op een Joodse school in Marseille. In datzelfde jaar werd een granaat gegooid naar een koshere supermarkt in Sarcelles.

Het aantal Joden dat Frankrijk verlaat en naar Israël. trekt is hoog. Frankrijk is voor het tweede jaar op rij het land vanwaar de meeste Joden naar Israël. emigreren. In 2015 deden 7.328 mensen dat, 10% meer dan in 2014.”

Dit zijn schokkende berichten. Wat te doen tegen dit naar het schijnt onuitroeibare kwaad? Dit virus van Jodenhaat dat blijkbaar altijd maar weer de kop op steekt. Een virus dat telkens weer muteert, zich nestelt op andere plakken. Telkens weer.

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om iets te ondernemen tegen deze irrationele haat tegen Gods verbondsvolk. Als christenen hebben we de dure plicht om hier tegen op te komen. Wat mij betreft zijn veel kerken veel en veel te stil. Als uw kerk niets onderneemt kunt u twee dingen doen: aan de bel trekken en / of zelf iets ondernemen. Aan de bel trekken is vaak een zaak van lange adem, niet iedereen heeft die. Maar wie houdt u tegen om bijvoorbeeld donateur van het CIDI te worden ? Dan ondersteunt u de Joodse gemeenschap in ons land die op professionele en vaak effectieve wijze van zich laat horen in de media en allerlei goed werk doet in deze.

En u kunt zich zelf verdiepen in het onderwerp. Hoe meer u over antisemitisme weet, hoe beter beslagen u ten ijs bent en anderen bewust maken van dit gevaarlijke kwaad.

Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy

Tenslotte nog iets voor wie het Engels machtig is. In 2004 is het eerste wetenschappelijke instituut voor de bestudering en bestrijding van het wereldwijde antisemitisme opgericht in de Verenigde Staten. Dit instituut ISGAP , Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy, werkt nauw samen met verschillende gerenommeerde universiteiten en heeft intussen ook vestigingen in Canada, Frankrijk, Israël. en Italië. Het website adres is www.isgap.org . Het bezoeken van deze website is zeer de moeite waard. Enkele honderden wetenschappers van over de hele wereld zijn betrokken bij dit belangrijke werk. Intussen heeft ISGAP diverse boeken uitgegeven met een keur aan diepgravende lezingen en essays over tal van aspecten van het antisemitisme. Zeer aanbevolen voor wie Engels geen probleem is. In het bijzonder kan ik het in 2015 verschenen ‘The Yale Papers; antisemitism in comparative perspective’ aanbevelen. Deze 530 pagina dikke bloemlezing is samengesteld door de directeur van ISGAP, Charles Asher Small. Deze bundel bevat een keur aan hoogstaande artikelen waarin tal van aspecten van het huidige antisemitisme grondig worden belicht.

Een ander boek wat ik zeer kan aanbevelen is het in 2012 verschenen ‘A Convenient Hatred: the History of Antisemitism’ door Phyllis Goldstein.

Wie iets goeds in het Nederlands zoekt kan ik het in 2013 verschenen boek ‘Joden-haat en Zions- haat’ van professor dr. H.M. van Praag van harte aanbevelen.