Activiteiten

 • GEANNULEERD i.v.m. coronavirus: Symposium met o.a. Mark Kinzer – 20 maart 2020

  2020-03-12

  Thema: ‘Israël in het hart van de Kerk’

  Mark Kinzer heeft zijn bezoek aan Europa geannuleerd vanwege het coronavirus. Helaas moeten wij ons symposium en de studiedag afgelasten  Verdere berichtgeving hierover volgt nog. Vanaf heden is inschrijven niet meer mogelijk. Degene die zich hebben ingeschreven ontvangen binnenkort een persoonlijk bericht met onze verdere afhandeling.

  De Messiaans-Joodse theoloog Dr. Mark S. Kinzer zal op dit symposium uit handen van uitgever Cees Scholten het eerste exemplaar van het boek ‘Israël in het hart van de Kerk’ in ontvangst nemen. Dit boek is een gezamenlijke uitgave van de Jules Isaac Stichting en Uitgeverij Scholten. Het bevat in Nederlandse vertaling de vijf onvergetelijke lezingen die Mark Kinzer in het najaar van 2015 in Nederland gegeven heeft. Het belooft een boeiend symposium te worden. Mark Kinzer wordt door velen gezien als een van de belangrijkste Messiaans-Joodse theologen van dit moment. Verschillende Nederlandse theologen hebben hun medewerking aan het symposium toegezegd. Naast Mark Kinzer werken Dr. Henk Bakker, Dr. Mart-Jan Paul, Dr. G. J. Mink, Ds. Jacco Overeem en Jaap Bönker aan het symposium mee.
  Welke nieuwe kansen biedt de sterk groeiende beweging van het Messiaans Jodendom voor ons christenen? Wat heeft deze beweging de Kerk te bieden? En wat heeft de Kerk háár te bieden?  De beweging van het Messiaans-Jodendom houdt ook een uitdaging in. Ze biedt de Kerk een nieuwe mogelijkheid om gestalte te geven aan het feit dat Israël in het hart van de Kerk is. Over die kansen en uitdagingen zal dit symposium gaan. Mark Kinzer is bij uitstek de gids die we hierbij nodig hebben.

  Iedere deelnemer aan het symposium ontvangt een exemplaar van het boek ‘Israël in het hart van de Kerk’.

  Het programma

  De voertaal tijdens het symposium is zoveel mogelijk in het Engels. Er zal geen vertaling zijn naar het Nederlands. Gelukkig is Mark Kinzer gewend om voor niet-Engelstalig publiek te spreken en weet daar in zijn presentatie goed rekening mee te houden. Daarom is hij ook zonder vertaling goed te volgen voor wie het Engels redelijk beheerst. De vragen kunnen wel in het Nederlands gesteld worden en worden dan in het Engels vertaald.

  09:45Ontvangst met koffie
  10:15Welkomstwoord door Jeroen Bol
  10:25Overhandiging door uitgever Cees Scholten van eerste exemplaar ‘Israël in het hart van de Kerk’ aan Mark Kinzer
  10:35Korte reactie door Dr. Mark Kinzer
  10:45Keynote speech ‘Mutual Blessing’ door Dr. Henk Bakker. Over de kansen en uitdagingen in het gedachtegoed van Mark Kinzer voor de kerk van nu.
  11:10Pauze met koffie & thee
  11:30Reactie van Dr. Mart-Jan Paul op het boek ‘Israel in het hart van de Kerk’
  12:05Gelegenheid voor vragen, reacties vanuit het publiek
  12:30Lunch
  13:30Reactie van Dr. G.J. Mink op het boek ‘Israel in het hart van de Kerk’
  13:50Ds. Jacco Overeem over ‘samen met alle heiligen’. Hoe het contact met het Messiaanse Jodendom ons heiden-christenen kan verrijken en ons de ogen kan openen voor dimensies van het geloof waar onze christelijke traditie soms onvoldoende oog voor heeft.
  14:10Jaap Bönker over wat kerken kunnen betekenen voor Messiaanse Joden
  14:30Reactie Mark Kinzer op de sprekers
  14:50Pauze, koffie en thee
  15:10Gelegenheid voor vragen, reacties vanuit het publiek
  15:45Slotwoord door Ds. René Maathuis, einde symposium

  Kosten en opgave voor deelname aan symposium

  Kosten voor deelname aan het symposium bedragen € 50,00 per persoon. Dit is inclusief koffie/thee en een lunch. Tevens ontvangt iedere deelnemer een exemplaar van het boek ‘Israël in het hart van de Kerk’. Het boek heeft een winkelwaarde van € 16,50. Het tarief voor studenten en mensen met een uitkering op bijstandsniveau bedraagt € 35,00 per persoon. U kunt zich t/m vrijdag 13 maart 2020 aanmelden!

   

  Locatie

  Het symposium wordt gehouden op de Christelijke Hogeschool Ede, Oude Kerkweg 100 te Ede.

  Een routeinformatie vindt u op www.che.nl/contact.

   

   

 • GEANNULEERD i.v.m. coronavirus: Studiedag met Mark Kinzer – 23 maart 2020

  2020-03-12

  ‘Jezus en Jeruzalem, gekruisigd en opgestaan: Het evangelie in Messiaans-Joods perspectief’

  Mark Kinzer heeft zijn bezoek aan Europa geannuleerd vanwege het coronavirus. Helaas moeten wij ons symposium en de studiedag afgelasten  Verdere berichtgeving hierover volgt nog. Vanaf heden is inschrijven niet meer mogelijk. Degene die zich hebben ingeschreven ontvangen binnenkort een persoonlijk bericht met onze verdere afhandeling.

  In het najaar van 2018 verscheen het langverwachte vierde boek van Mark Kinzer. Hij heeft er maar liefst zeven jaar aan gewerkt. Het boek draagt de intrigerende titel ‘Jerusalem Crucified, Jerusalem Risen’. De ondertitel luidt ‘The Resurrected Messiah, the Jewish People, and the Land of Promise’.In dit fascinerende en baanbrekende boek laat Mark Kinzer op overtuigende wijze zien welk een centrale plaats Israël inneemt in het Evangelie zelf. Zo centraal dat wanneer je Israël uit dat centrum verwijdert, er een verwaterd en verarmd evangelie over blijft. Het evangelie heeft namelijk volgens Kinzer altijd ook het herstel van Israël op het oog. Hij is niet alleen gestorven voor de zonden van heel de wereld, maar juist ook voor zijn eigen volk. Als Jezus sterft aan het kruis is dat eerst voor de Jood, maar ook voor de Griek. Als Messias Koning van Israël vertegenwoordigt Jezus in dood en opstanding zijn volk. De uiteindelijk vervulling van al de beloften aan het Joodse volk, ook de landbelofte, maken volgens Kinzer onvervreemdbaar deel uit van het evangelie. Een evangelie dat volgens Kinzer dus ook tevens een profetisch evangelie is. Tijdens de studiedag 23 maart zal Mark Kinzer drie lezingen verzorgen. Er zal ruim gelegenheid zijn om hem vragen te stellen naar aanleiding van de lezingen

  Het programma

  Eerste lezing Mark Kinzer: ‘De kruisiging van Jezus en Jeruzalem in het Lucas evangelie’
  Tweede lezing Mark Kinzer: ‘De opstanding van Jezus en Jeruzalem in het boek Handelingen’
  Derde lezing Mark Kinzer: ‘De profetische betekenis van Lucas en Handelingen voor het Joodse volk in de 21e eeuw’

  De lezingen worden in het Engels gegeven zonder Nederlandse vertaling! De ervaring heeft geleerd dat Mark Kinzer gemakkelijk te volgen is voor wie het Engels redelijk beheerst. Hij is gewend om voor een niet-Engelstalig publiek te spreken en verstaat de kunst om zijn verhaal in heel begrijpelijk Engels toegankelijk te brengen.

  09:45Ontvangst met koffie
  10:15Opening en welkom
  10:30Eerste lezing Kinzer
  11:15Pauze
  11:35Tweede lezing Kinzer
  12:20Gelegenheid tot het stellen van vragen
  12:40Lunchpauze
  13:45Derde lezing Kinzer
  14:30Pauze
  14:50Gelegenheid tot het stellen van vragen
  15:30Afsluitend woord en gebed
  15:45Einde studiedag

  Kosten en opgave voor deelname aan studiedag

  Kosten voor deelname aan de studiedag bedragen € 35,00 per persoon. Dit is inclusief koffie, thee plus een lunch met soep en broodjes. Het tarief voor studenten en mensen met een uitkering op bijstandsniveau bedraagt € 20,00 per persoon.
  Uw aanmelding is definitief na ontvangst van betaling.

   

  Locatie

  De studiedag wordt gehouden in de Poortkerk, Poortjesgoed 1 te Veenendaal. Bij de kerk zijn ongeveer 18 plekken voor gratis parkeren. In sommige aangrenzende straten is het betaald parkeren. Houd de borden daarom goed in de gaten!
  Voor wie met de trein reist: uitstappen op station Veenendaal Centrum. U kunt dan kiezen tussen lopen naar de Poortkerk, dat kost u ongeveer tien minuten. Of u neemt bus 85 richting station Ede Wageningen en stapt uit bij bushalte Politiebureau. Daarna is het dan nog drie minuten lopen naar de Poortkerk.

  Een routebeschrijving vindt u op www.poortkerk.nl.

  Er zal een ruim gesorteerde boekentafel aanwezig zijn.

   

   

Lees meer berichten...

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en abonneer u gratis op onze nieuwsbrief!

Nieuwsgierig naar onze oude nieuwsbrieven? Open ons nieuwsbrief archief > (Wordt geopend in nieuw venster/tabblad.)

Plannen

Onze activiteiten zijn nog in de opstartfase. Het is de bedoeling het volgende te ondernemen:

 • We organiseren symposia, conferenties en themadagen;

 • We gaan samen met partners een Engelstalige researchwebsite bouwen en onderhouden. Het wordt een online kenniscentrum ter bevordering van een post-supersessionist theologie;

 • Aansluitend op de researchwebsite zullen we samen met partners een Engelstalig researchinstituut opzetten. Het is er ten behoeve van een internationaal netwerk van theologen en van de kerk wereldwijd.

 • We bevorderen een internationaal netwerk van christelijke en Joodse theologen die zich inzetten voor het nastreven van enkele of alle genoemde doelen.

 • We zullen publicaties verzorgen: artikelen, brochures, boeken, zowel op papier als digitaal;

 • We kopen relevante literatuur aan en schenken deze waar passend aan bibliotheken van theologische faculteiten, bijbelscholen, andere instituten en soms ook individuele personen;

 • Om deze activiteiten te kunnen uitvoeren, roepen we op tot financiële steun, onder andere via een donateurschap.

Laatste nieuwsberichten

 • Nieuwe boekrecensie: ‘Zegen door Israël; wat christenen moeten weten over Israël’

  2021-07-03

  …Uit het boek spreekt meer dan alleen het overdragen van kennis – hoe interessant, relevant en soms verrassend ook; Lohuis laat hier ook zijn hart en zijn diepe verlangen spreken, al in de inleiding: “Mijn hoop en gebed is dat deze ontdekkingen ons verder zullen brengen op de weg van verootmoediging, terugkeer naar de Bijbel en voorbede voor het Joodse volk, Israël en de vrede van Jeruzalem”. Zegen door Israël leent zich uitstekend voor bezinning, persoonlijk en in kleine groepen. …

  Lees de gehele recensie >

 • Nieuw artikel: Pleidooi voor een jaarlijks kerkelijk herdenken van de Holocaust

  2021-04-20

  In dit artikel wil ik de vraag voorleggen of, en zo ja waarom, we als christenen plaats zouden moeten inruimen voor een jaarlijkse herdenking van de Holocaust in onze kerken. Bij mijn weten gebeurt dit op dit moment in ons land maar heel weinig. De tijd lijkt me rijp om daar verandering in te gaan brengen.

  Bestaande herdenkingen

  Bij mijn weten staan slechts enkele kerken jaarlijks stil bij de Holocaust, de Kloosterkerk in Den Haag en de Laurenskerk in Rotterdam. In de Kloosterkerk wordt de Sjoa-vernietiging sinds 1986 jaarlijks in een bijeenkomst gezamenlijk door joden en christenen herdacht. Men staat dan onder ...

Lees verder