Studiedag met Bart Gijsbertsen over Geloven met een Hebreeuws ijkpunt

Zaterdag 8 oktober in de Poortkerk te Veenendaal

We zijn verheugd eindelijk weer een studiedag te kunnen aankondigen. En niet minder blij zijn we dat Bart Gijsbertsen, emeritus predikant en theoloog, zich bereid verklaard heeft deze dag twee lezingen te verzorgen. Het precieze onderwerp en programma staan nog niet vast maar het zal in ieder geval ook gaan over ‘geloven met een Hebreeuws ijkpunt’. En er zullen naast Bart Gijsbertsen nog enkele theologen en/of predikanten aan deze dag meewerken. Zet u de datum van 8 oktober 2022 alvast in uw agenda.

Bart Gijsbertsen is heel zijn werkzame leven lang predikant geweest en heeft zich jarenlang intensief bezig gehouden met de grote vragen rond de verhouding Kerk en Israël. Die vragen spelen nog steeds. De hele Bijbel is door Joden geschreven maar dat komt lang niet altijd tot uiting in de christelijke Bijbeluitleg. Heel anders is dat in het drieluik dat Gijsbertsen sinds 2015 het licht deed zien. In drie prachtige toegankelijk geschreven boeken geeft Gijsbertsen woorden aan wat je met recht ‘christelijk geloven met een Hebreeuws ijkpunt’ kunt noemen. Het hele drieluik staat in het teken van een zoeken naar herbronning; een christelijke uitleg van de Bijbel die verbinding zoekt met zijn Hebreeuwse bron. Gijsbertsen weet daarin telkens synagoge en kerk, Thora en evangelie op bijzondere en vruchtbare wijze met elkaar in gesprek te brengen. Hoe nodig is dat luisteren naar de ander!

Gijsbertsen gaat bij dit alles niet over een nacht ijs, er zitten vele jaren studie achter wat hij schrijft. Zo heeft hij zich onder meer grondig verdiept in de Joodse bronnen. Wat zijn boeken echt bijzonder maakt is de wijze waarop hij belangrijke nieuwe theologische inzichten rond Jezus, Kerk en Israël makkelijk toegankelijk en op aanstekelijk wijze op papier weet te zetten.
Er zit veel denkwerk achter, maar die studie zit de lezer nergens in de weg. Gijsbertsen verstaat als geen ander de kunst om de niet theologisch geschoolde lezer aan de hand mee te nemen. En hem/haar niet alleen rijke kost voor het hoofd maar zeker ook voor het hart te bieden. Keer op keer verrast hij met nieuwe vaak fascinerende inzichten rond Jezus, Kerk en Israël. Het is een verademing hoe bij hem het eeuwig verbond van God met het Israël van toen en het Joodse volk van nu, niet op gespannen voet staat met de belijdenis dat Jezus de Messias is voor Jood en niet-jood. Jezus is een Jood, stelt Gijsbertsen met nadruk, en Hij is niet los te zien van Israël. En Israël is volgens Gijsbertsen niet los te zien van Hem. Het is verrassend om te zien hoe het denken van Bart Gijsbertsen vaak aansluit bij dat van Mark Kinzer zonder dat de twee elkaar en elkaars werk kenden. Ook dat is bijzonder te noemen.

Ik durf de stelling aan dat Gijsbertsen er als geen ander in is geslaagd om dit zo dringend noodzakelijke nieuwe denken aangaande Israël in toegankelijke taal woorden te geven. Denken waarin van het vervangingsdenken werkelijk afscheid wordt genomen en een nieuw, vernieuwd Bijbels denken wordt geboden. Het is de niet geringe verdienste van Gijsbertsen dat deze inzichten nu voor een breed lezerspubliek beschikbaar zijn gekomen. Zijn boeken weerspiegelen een boeiende zoektocht naar een christelijke Bijbeluitleg die wortelt in de Joodse traditie. Niet dat hiermee het laatste woord hierover gezegd zou zijn, dat is het laatste wat Gijsbertsen zelf zou willen beweren. Blijf vooral zelf nadenken en lees mij kritisch, zegt hij zijn lezers. Maar wat een hoeveelheid aan rijke stof levert hij hiervoor! Veel meer van en over Bart Gijsbertsen kunt u vinden op zijn website www.bartgijsbertsen.nl. Daar is veel te vinden, maar als ik u een enkele tip mag geven: download in ieder geval zijn bijzondere boekje ‘Andersom denken’.

We zien u graag op 8 oktober.

Lees de boekrecensie: ‘Een verrassende ontdekking: Een fascinerend drieluik door Bart Gijsbertsen’ >