Een toelichting op het thema: Laat de liefde winnen

‘de noodzaak van een nieuwe reformatie’

Themadag Jules Isaac Stichting zaterdag 11 november 2017

Jezus noemt de naastenliefde het grootste gebod dat God ons geeft, naast het gebod om God lief te hebben. Deze twee zijn onafscheidelijk zegt Jezus. Paulus noemt de naastenliefde in Romeinen 13:8-10 zelfs de vervulling van de Wet, de Thora. In Mattheüs 5:44 draagt Jezus ons op om ook onze vijanden lief te hebben. In Marcus 12:29-31 lezen we hoe Jezus de Joodse geloofsbelijdenis, het Sjema, onverbrekelijk verbindt met het gebod van de naastenliefde. Liefde en respect hebben Joden van christelijke zijde vaak moeten missen. Het is moeilijk te begrijpen dat de kerk, die het gebod van de naastenliefde altijd zo’n prominente plaats heeft gegeven, nota bene de Joden eeuwenlang buiten de reikwijdte van het liefdesgebod plaatste. Gelukkig is er de afgelopen vijftig jaar bij veel christenen sprake van een omslag. Van minachting en verguizing naar liefde en respect voor Joden. Maar we zijn er nog niet. We komen nog regelmatig sporen tegen van het oude denken over Israël, dat zo nauw samenhangt met de idee dat de Kerk Israëls plaats zou hebben ingenomen.

Paulus is glashelder in 1 Korinthe 13: de liefde is uiteindelijk het belangrijkst van alles. God is liefde. Liefde is scheppend, liefde geneest, liefde verlost. De kerk is altijd bedoeld geweest als een toonbeeld van Gods liefde, waargemaakt in onvervalste naastenliefde. Reden genoeg om een themadag te wijden aan wat Jezus en Paulus beiden zo na aan het hart ligt. Want waar de liefde wint, daar komt God tot Zijn doel. En daar komt de mens tot zijn of haar bestemming. God wil dat Zijn liefde zal winnen in Zijn Kerk. Liefde voor elkaar, liefde voor Israël, liefde voor de naaste.

Wat voor Jezus op de eerste plaats staat moet in de Kerk het zwaarst wegen. We zijn geroepen om lief te hebben. God en onze naaste, zeker ook de Joodse naaste. De liefde laten winnen op alle fronten is zo fundamenteel dat je het inderdaad een nieuwe reformatie mag noemen. Hierover gaat het op de themadag van 11 november. Het gaat een boeiende en inspirerende dag worden.

Download, print en verspreid onze Themadag-poster >