Beknopte uitleg van het begrip ‘postmissionair messiaans jodendom’

‘Postmissionary Messianic Judaism’ is een nieuwe vorm van messiaans jodendom die de afgelopen decennia met name in de Verenigde Staten gestalte heeft gekregen. Volgens Mark Kinzer heeft deze vorm van messiaans jodendom de potentie om te dienen als een natuurlijke brug, een verbindende schakel tussen joden en christenen. Bedenk in dit verband dat Kinzer de aloude breuk tussen jodendom en christendom ziet als het oerschisma binnen het volk van God. Een schisma dat God volgens Kinzer nooit gewild heeft en dat ooit geheeld zal worden. Dat herstel is volgens Kinzer uiteindelijk Gods werk.

Het postmissionary messiaans jodendom dat Kinzer voorstaat heeft de volgende drie uitgangspunten. Alle drie baseert Kinzer op zijn exegese van het Nieuwe Testament. 

  1. De uitverkiezing van Israël als volk van God is onherroepelijk. Gods verbond met het volk Israël is blijvend geldig.
  2. Messiaanse joden dienen zich net als andere joden op grond van het verbond te houden aan de verplichtingen die in de Thora gevonden worden. 
  3. Het rabbinale jodendom dient gezien te worden als een beweging die God eeuwenlang gebruikt en behoed heeft de om de onderscheiden unieke roeping van het Joodse volk in stand te houden. Een roeping die de kerk juist eeuwenlang in haar vervangingsdenken heeft ontkend. Ze meende de plaats van Israël te hebben overgenomen als volk van God.

Mark Kinzer stelt dat dankzij het rabbinale jodendom de belijdenis van Israël als het volk van God eeuwenlang bleef gehandhaafd en veilig gesteld. Postmissionary Messianic Judaism onderscheidt zich met deze positieve waardering van het rabbinale jodendom duidelijk van andere vormen van messiaans jodendom die doorgaans weinig op hebben met het rabbinale jodendom. Postmissionary Messianic Judaism belijdt Yeshua, Jezus als Messias voor Jood en niet-Jood. Het ziet het als haar roeping om binnen het bredere jodendom te getuigen van ‘de verborgen werkzame heiligende aanwezigheid van Yeshua onder het Joodse volk en haar religieuze traditie’. (Mark Kinzer, Postmissionary Messianic Judaism, pag. 14-16, 301,305). Hiermee staat Kinzer overigens geen zogeheten tweewegenleer voor, maar erkent hij wel de werkzame aanwezigheid van Gods Geest in het rabbinale jodendom. 

Mark Kinzer schrijft: “Messianic Jews with this orientation discern the hidden sanctifying reality of Yeshua already residing at the center of Jewish life and religious tradition. They understand their inner mission as the call to be a visible sign of this hidden messianic presence. (…) Postmissionary Messianic Judaism believes that the mysterious messianic reality at the heart of Israel’s life, will one day be acknowledged by the community as a whole, and that this acknowledgment – set within the context of a national movement of revived fidelity to the ancestral covenant – will prepare the way for the final redemption. Because it discovers God and Yeshua within the Jewish people and its tradition, postmissionary Messianic Judaism feels at home in the Jewish world. (Postmissionary Messianic Judaism pag. 14-15).

Kinzer spreekt hier over de verborgen heiligende werkzaamheid van Jezus in het jodendom door de eeuwen heen. Deze gedachte staat haaks staat op het gangbare klassieke belijden van zowel de kerk als het jodendom. Dat maakt het natuurlijk tot een spannnende theologische exercitie. Hier is ontegenzeggelijk sprake van een paradigmaverschuiving. Mark Kinzer ziet het getuigen van Jezus’ verborgen aanwezigheid in het jodendom onder zowel het Joodse volk als binnen de kerk, als een belangrijk onderdeel van de missie van het postmissionaire messiaanse jodendom. 

Zie voor meer over Postmissionary Messianic Judaism het gelijknamige boek van Mark Kinzer, met name pagina 12-16 en pagina 299-302. 

Zie voor een indrukwekkende reeks aanbevelingen en recensies van het boek Post- Missionary Messianic Judaism www.markkinzer.com/pmj